Annina Häyrinen

Eläintenkouluttaja (AT)

Olen saanut ensimmäisen koiran vuonna 1985 ollessani 7-vuotias. Siitä lähtien elämääni on aina kuulunut koiria. Aikuisiällä on tullut kokeiltua useita koiraharrastuslajeja, kunnes löysin oman rakkaan lajini pelastuskoiratoiminnasta. Olen ollut aktiivisesti mukana Tampereen seudun etsintäkoirien TSE ry:n toiminnassa vuodesta 2007, vuoteen 2023 asti. Tuona aikana ehdin toimia reilun kymmenen vuotta yhdistyksen kouluttajana ja kouluttaa kaksi omaa koiraa hälytystasolle asti.

Myös kodinvaihtajakoirat ja niiden sopeuttaminen uuteen kotiin ovat lähellä sydäntäni. Minulle on tullut elämäni aikana useita koiria kotimaisina kodinvaihtajina ja kodittomina rescuekoirina ulkomailta. Koirien hyvä sopeutumiskyky, taito elää hetkessä ja halu tulla ymmärretyksi ja oppia ymmärtämään ihmisen käytöstä ilahduttaa ja liikuttaa aina. Hyvän suhteen luominen onnistuu aina myös aikuisena otettuun koiraan. Hälytysryhmässä toimineet koirani olivat kodinvaihtaja Siru ja Kreikan rescue Ira, kumpikin nuorena aikuisena meille kotiutunut. Teen yhteistyötä Rodoksen kodittomat eläimet Ry:n ja Rescueyhdistys Kulkureiden kanssa.

Rescue Iran kanssa suoritimme pelastuskoirien Virta-käyttöönottotarkastusken vuonna 2018

Minulle tärkeintä on rakentaa koiran kanssa hyvä kumppanuus. Se antaa loistavan pohjan niin arkielämään kuin harrasteisiin koiran kanssa. Kumppanuutta rakennettaessa tarvitaan hyviä koulutustaitoja, hyvää koiranlukutaitoa ja koiran lajityypillisten käytösten ymmärtämistä. Hyvät koulutustaidot antavat ihmiselle keinon kommunikoida koiran kanssa selkeästi ja tehokkaasti. Kun lisäksi ymmärrämme koiran kayttäytymistä ja lajityypillisiä tarpeita, osaamme olla ottamatta koiran huonoa käytöstä henkilökohtaisesti.

Koirien koulutus on muuttunut paljon 1980-1990-luvuilta. Tiede on tullut avuksemme, ja olemme sen myötä saaneet pehmeämmät ja tehokkaammat tavat kouluttaa. Omia koulutustaitojani olen päivittänyt 2000-luvulla erilaisilla koulussa, kursseilla ja yksityistunneilla. Olen saanut oppia muilta taitavilta kouluttajilta ja ammentanut tietoa ja innostusta myös alan julkaisuista ja kirjoista. Olen suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon Kannuksen Kpedussa vuonna 2020.

Koiran loistavan hajuaistin hyödyntäminen on edelleen rakkain harrastus koirien kanssa. Pelastusetsintä on pikkuhiljaa vaihtunut sienten ja tryffeleiden etsintään. Ensimmäiset tryffelit kaivoin kelpie Titan kanssa syksyllä 2017. Sen jälkeen tryffelien kaivuu on kuulunut meidän syksyyn ja niitä on riittänyt hyvin paikallisiin ravintoloihin ja koulutushajuiksi muille koirakoille. Löydät lisää tryffelitietoa facebookista sivulta tryffelikoirat.

Perheen eläinjengiin kuulu tällä hetkellä kolme kissaa ja kolme koiraa. Vierailevina tähtinä satunnaisesti majoittuu myös kotiaetsiviä koiria ja kissoja.